<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1252"%> Computervaardigheden: archief

| Print deze pagina |

Wat kunt u hier vinden? Hieronder kunt u al het nieuws uit 2004 nog eens op uw gemak bekijken.

Januari 2004 April/mei 2004 Augustus 2004 (vakantie) November 2004
Februari 2004 Juni 2004 September 2004 December 2004
Maart 2004 Juli 2004 Oktober 2004  

 

December 2004
 
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!
Naar boven
De auteurs van onze boeken en uw webmaster wensen u hele fijne kerstdagen toe en een heel gelukkig nieuwjaar! Uw webmaster gaat met kerstreces. Tot volgend jaar!  
Nederlandse spammers kunnen boete in het vooruitzicht zien
Naar boven

Minister Brinkhorst van Economische Zaken schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hij verwacht dat nog voor het eind van dit jaar er enkele boetes uitgedeeld gaan worden aan Nederlandse bedrijven die spamberichten versturen. De telecomwaakhond OPTA heeft al enkele bedrijven op het oog, maar wil nog niet zeggen om welke bedrijven het gaat. Consumenten die Nederlandse spam ontvangen, kunnen hun klachten kwijt op www.spamklacht.nl. De OPTA heeft hierop al ruim 4.000 klachten ontvangen. De OPTA kan een boete opleggen van maximaal 450.000 euro. Lees meer...

 

 
TNS NIPO vindt dat scholen communicatiekansen laat liggen
Naar boven

Ga naar de website van TNS NIPO.TNS NIPO heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van ICT in Nederland, zowel in het BO als in het VO. Het onderzoek spitste zich toe op regionale samenwerkingsverbanden, schoolbesturen, ICT-management/directeuren en docenten. Uit het onderzoek bleek dat de computer vooral ingezet wordt voor het opzoeken en verwerken van informatie. Daarnaast uiteraard ook nog voor het oefenen van leerstof. Met name de C uit ICT wordt volgens het onderzoek te weinig benut. Dit terwijl de leerlingen buiten schooltijd juist wel heel erg met die C bezig zijn: chatten, e-mailen, weblogs, samen spellen spelen en webcams. Volgens de onderzoekers kan de C in schoolse sferen worden ingezet op persoonlijke begeleiding van leerlingen, samenwerkend leren, raadplegen van experts en informatie-uitwisseling met bijvoorbeeld ouders. Lees meer...

 

 
Gebruik van digitaal lesmateriaal is beperkt
Naar boven

Uit onderzoek door Nijgh/Versluis is gebleken dat ongeveer een derde van de ondervraagde docenten gebruik maakt van digitaal lesmateriaal. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 700 docenten. Over de kwaliteit van het digitale materiaal zijn de docenten maar matig tevreden, ongeveer 40% is (zeer) ontevreden. Bij de keuze voor een nieuwe methode speelt digitaal lesmateriaal nog geen grote rol. Lees meer...

 

 
Grassroots
Naar boven

Ga naar de website van GrassRootsGrassroots is een project van Kennisnet. Het stimuleert, begeleidt en beloont kleinschalige projecten waarbij de leerkracht met behulp van ICT op een nieuwe manier les gaat geven. Naast begeleiding kan er een beloning aan vast zitten van maar liefst 500 euro! Projecten kunnen variëren van een digitaal museum in PowerPoint of een videoclip die samen met leerlingen is gemaakt.

Meer informatie over GrassRoots Bekijk voorbeelden Aanmelden voor GrassRoots

 

 
Pas op voor digitale kerstgroeten
Naar boven

In deze tijd van het jaar sturen mensen veel kerstgroeten, ook digitale kerstkaarten. Maar pas op, deze kerstkaarten kunnen virussen bevatten die in een bijlage verstopt zitten. Aldus de Waarschuwingsdienst. Als u de bijlage opent, maakt u kans op besmetting en kwaadwillenden kunnen op uw computer meekijken. Er zijn ook varianten bekend met kerstwensen in andere talen. Lees meer...

 

 
Weer twee nieuwe top level domeinnamen
Naar boven

De organisatie die gaat over de top level domeinnamen, ICANN, heeft twee nieuwe namen aan het rijtje toegevoegd. Een top level domeinnaam is bijvoorbeeld de landennaam zoals .nl of .be, maar ook .com of .org. De nieuwe namen zijn .jobs en .mobi. De laatste is aangevraagd en mede gefinancierd door enkele grote fabrikanten van mobiele telefoons. De nieuwe namen kunnen vanafGa naar de website van ICANN volgend jaar worden aangevraagd. Daarnaast staan o.a. de volgende namen in de wachtrij:

  • asia (voor Aziatische bedrijven)
  • cat (Catalonië)
  • mail (om spammen tegen te gaan)
  • post (voor postbedrijven)
  • tel (voor telefonie over het Internet)

 

 
Microsoft komt nu ook met eigen Desktop Search
Naar boven

Ga naar de website van MSNGedwongen door Google komt Microsoft eerder met zijn eigen Desktop Search. Met dit stukje gereedschap kunnen computergebruikers hun eigen computer doorzoeken naar documenten, e-mails etc. Microsoft was van plan om hiermee te wachten totdat de opvolger van Windows XP op de markt zou komen (Longhorn). Maar de programmeurs hebben hard gewerkt om dit stukje software nu al uit te brengen. Het is overigens een beta-versie. Het is een onderdeel van de MSN-toolbar. Klik op het plaatje om de toolbar te downloaden. Download toolbar van Google.

 

 
E-mail heeft langste tijd gehad (in Korea)
Naar boven

Volgens trendwatchers in Zuid-Korea heeft e-mail afgedaan onder jongeren. Het e-mailgebruik wordt vervangen door (instant) messengers, mini-homepages en sms. E-mail wordt door de jongeren ouderwets gevonden en alleen gebruikt voor formele communicatie. Zo zei iemand dat hij e-mail alleen gebruikt om berichten naar oudere mensen te sturen. Een ander zei e-mail alleen te gebruiken voor het ontvangen van rekeningen voor telefoon en credit-card. De cijfers liegen er niet om. Volgens een onderzoek van een hoogleraar onder 2000 scholieren en studenten, gebruikt maar liefst 65% van de studenten geen e-mail (meer). Ook de grootste e-mailprovider merkt dat. Afgelopen november nam het e-mailverkeer met maar liefst 20% af t.o.v. een jaar geleden. Daarentegen spannen de telecombedrijven garen bij de nieuwe trend. Het SMS-gebruik is in 1 jaar tijd met 40% toegenomen. Ook de grootste aanbieder van mini-homepages (Cyworld) zag een flinke toename in het aantal pageviews: maar liefst 2600% meer dan een jaar geleden...

 

 
Europese ministers bundelen krachten tegen spam
Naar boven

Donderdag 9 december hebben de Europese ministers van informatie met elkaar afgesproken om de strijd tegen spam op te voeren. Momenteel bestaat 60% van alle e-mails in Europa uit spam. De maatregelen die genomen zijn, bestaan onder meer uit het meer investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast wil men overleg voeren met niet-Europese landen waar veel spam vandaan komt. Europees Commissaris Reding (zie eerder in deze rubriek) wil een actievere aanpak, onder meer om de e-business te beschermen. In Nederland is door internetbedrijven een gedragscode getekend om spam tegen te gaan.

 

 
Pas op voor 'phishing'
Naar boven

Phishing? Ja, dat is inderdaad Engels en het betekent 'vissen'. Maar dan niet op de traditionele manier, maar het hengelen naar uw (bank)gegevens. Simpelweg betekent phishing het zoveel mogelijk afhandig maken van inloggegevens. Mensen met kwade bedoelingen kunnen uw gegevens die u gebruikt om bijvoorbeeld te winkelen op Internet of te bankieren via Internet, 'stelen'. Zij gebruiken uw gegevens om zelf te kunnen winkelen of bankieren. U ziet op de rekening dat dit is gebeurd. Gelukkig komt het in Nederland nog niet veel voor. Maar pas op als u zaken doet met eBay, PayPal of Citibank.

Hoe herkent u phishing?
Als een webwinkel of een bank nogmaals om uw gegevens ter verificatie vraagt, moet er bij u een belletje gaan rinkelen. De e-mails en logo's zijn vrijwel identiek aan die van webwinkels of banken. De hyperlinks verwijzen meestal naar een nepsite.

Ga naar de website van SpoofStickWat is er tegen te doen?
Download het gratis programma SpoofStick. Het is een aanvulling op de Internet Explorer of Firefox. Het kijkt of u wel echt naar de site van een bank of internetwinkel bent gesurft.

Lees meer...

 

 
ICT in het VMBO
Naar boven

Onderzoek op 8 scholen naar het gebruik van ICT in het VMBO heeft de volgende 2 resulaten opgeleverd:

  • docenten gebruiken de computer het meest voor het bijhouden van leerlingresultaten, het maken van lesmateriaal en informatieoverdracht aan leerlingen.
  • leerlingen gebruiken de compuber het meest voor het opzoeken van informatie. Daarnaast wordt de PC gebruikt voor het maken van werkstukken of presentaties.

Lees het rapport...


 
Aantal spamberichten stijgt nog steeds
Naar boven

Ga naar de website van MessageLabsIn 2004 werden door MessageLabs ruim 12,5 miljard e-mails in de gaten gehouden. Begin dit jaar lag het percentage spamberichten nog op 63, in november was dit al gestegen tot bijna 75!. Wat een verschil met 2002 toen er nog 'maar' 9% van de berichten uit spam bestond.

 

 
Websites van het jaar 2004
Naar boven

Ga naar de site van Website van het jaarOp 7 december werden de winnaars bekend gemaakt van de Websites van het Jaar 2004. De verkiezing werd gehouden in de gehele maand november. Ruim 250.000 Nederlanders stemden op de genomineerde websites in 10 categorieën. Hieronder ziet u de winnaars.

Categorie Winnaar
Contact
Muziek, Film, Radio & TV
Financieel
Fun and Games
Nieuws
Portals
Reizen
Telecom
Vraag en Aanbod
Zoekmachines en Directories
 
Gebruik breedband in Europa stijgt nog steeds
Naar boven

Ga naar de website van Viviane RedingEuropees commissaris Reding (Informatica en Media) wist op 6 december te melden dat Nederland 14,7 aansluitingen op de 100 inwoners heeft voor snel internet. Het Europees gemiddelde ligt op 6,5 aansluitingen per 100 inwoners. Alleen Denemarken staat boven Nederland v.w.b. het procentuele aantal aansluitingen. Als het aan het platform Nederland Breebandland ligt, komt hier snel verandering in. Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil dat Nederland koploper wordt in Europa. In heel Europa liggen bijna 30 miljoen lijnen met breedband. Het merendeel ligt in de Scandinavische landen, Nederland en België. In Griekenland liggen bijna helemaal geen breedbandlijnen.

 

 
Startpagina op nummer 1
Naar boven

Ga naar de website van Multiscope.Elk jaar stelt onderzoeksbureau Multiscope een top 20 samen van de best bezochte Nederlandse websites. Hiertoe installeerde het bedrijf bij 1500 gezinnen zogenaamde logsoftware. Daarmee worden bezoeken aan alle sites vastgelegd en verstuurd naar een centrale server. Voor volgend jaar verwacht Multiscope een groei van de sites van (consumenten)belangenverenigingen, productvergelijkers en sites met allerlei aanbiedingen. De top 3 van 2004 ziet er als volgt uit:

  1. Startpagina
  2. MSN
  3. Google
Bekijk top 20 van 2004

 

 
Winnaars ThinkQuest bekend!
Naar boven

Ga naar de website van ThinkQuest.Tijdens een spetterende finaledag op donderdag 2 december jl. in het Vredenburg te Utrecht, zijn de winnaars bekend geworden van ThinkQuest. In de categorie Beroepsgericht won een team van De Meergronden uit Almere. De deelnemers gingen naar huis met een prijs van maar liefst € 5.000,00! Hun website ging over Nieuw Leven. In de categorie VMBO ging de eerste prijs naar een website over de computer (prijs € 2.500,00). Deze site was gemaakt door leerlingen van Reggesteyn Nieuwland uit Nijverdal. Dan was er nog eerste prijs in de categorie MBO. Die ging naar het team van de Eindhovense School uit Eindhoven voor hun website over Beroep in beeld (prijs € 2.500,00).

Bekijk website hoofdprijs Bekijk website 1e prijs VMBO Bekijk website 1e prijs MBO

 

 
Ouderen in Eindhoven minder eenzaam door Internet
Naar boven

Drie jaar lang werd een klein aantal eenzame ouderen gevolgd door onderzoekers en vrijwilligers in Eindhoven. Die ouderen kwamen niet of nauwelijks buiten de deur. Vijftien proefpersonen kregen een computer met Internetaansluiting, een webcam en een cursus om met deze apparatuur om te gaan. Na de proefperiode voelde de helft zich minder eenzaam. De hooggespannen verwachtingen werden overtroffen. Het zelfvertrouwen nam toe, leerden omgaan met de computer en relaties met vrienden en familie werden versterkt en ze vonden nieuwe contacten. Lokale afdelingen van Seniorweb, het Rode Kruis en de Zonnebloem werkten mee aan het project.

 

 
Subsidie nodig?
Naar boven

Ga naar het subsiedieloket.U wilt een nieuw project op school uitvoeren. Dat kost geld. Maar misschien kunt u hiervoor wel subsidie krijgen! Maar ja, waar moet u dan naar toe? Kennisnet heeft een speciale site hier voor ontwikkeld: de subsidiesite. Via het invullen van slechts 2 zoekvensters, weet u snel of er ergens subsidie beschikbaar is. Lees meer...

 

 
Is uw school af afgesloten?
Naar boven

Lees meer over beveiligingEr zijn scholen die onvoldoende maatregelen hebben genomen tegen virussen en spyware e.d. De servers van die scholen werden gebruikt door kwaadwillenden om bijv. spam of virussen te versturen. Nu de meeste scholen een andere ISP hebben, krijgen die te maken met een zogenaamde 'abuse-regeling'. Dit houdt in dat de school van Internet wordt afgesloten zodra de ISP merkt dat vanaf die school veel spam of virussen worden verzonden. Als de zaken weer op orde zijn gebracht, wordt de aansluiting hersteld. Het is dus noodzaak de boel goed op slot te houden voor lieden die minder goede bedoelingen hebben. Inmiddels zijn er al enkele scholen afgesloten. Meer over beveiliging...

 

 
Spijbelaar krijgt SMS-je
Naar boven

Scholieren die verzuimen bij het ROC voor Handel, Verkoop en Administratie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, krijgen direct een SMS waarbij ze terecht worden gewezen. Bij herhaling krijgen ook de ouders, de buurtregisseur en uiteindelijk de leerplichtambtenaar ook deze SMS-jes. Volgens een woordvoerder van de politie werkt dit systeem in Frankrijk al goed. Bovendien is er minder overlast op straat doordat de jongeren in de schoolbanken zitten. Helaas is er op hun website niets over te vinden...

 

 
Make love not spam
Naar boven

Onder deze naam probeert Internetprovider Lycos iets te doen tegen de almaar uitdijende hoeveelheden spam. Lycos gooit een nieuw wapen in de strijd: de screensaver. Zodra de screensaver actief wordt, stuurt deze een eindeloze stroom verzoeken om informatie naar de websites van bekende spammers. Die worden daardoor onbereikbaar voor klanten. Doordat hij meer bandbreedte verbruikt, zijn de kosten voor de spammer ook hoger. De afgelopen dagen is de screensaver al door 60.000 internetters geïnstalleerd. Zo'n 10% daarvan kwam uit Nederland. De resultaten zijn tot nog toe goed: de bereikbaarheid van sommige spamsites is al met 85% afgenomen. Maar er zijn ook mensen die er heel anders over denken. Security.nl bijvoorbeeld is van mening dat er nu een enorme hoeveelheid extra dataverkeer gegenereerd wordt. Bovendien is het voor een spammer een koud kunstje om een andere website op te zetten. Lees meer...

 

 
November 2004
 
Finalisten ThinkQuest bekend
Naar boven

Ga naar de website van ThinkQuestVolgende week donderdag 2 december vindt de finale plaats van de zeer populaire webstrijd van ThinkQuest. Maar liefst 550 deelnemers in 180 teams stuurden hun bijdrage in. In de categorie Beroepsgericht zijn 25 teams genomineerd en in de categorie Docent & Student zijn 23 teams genomineerd. De finale vindt plaats in centrum Vredenburg te Utrecht.

Bekijk genomineerde inzendingen scholieren Bekijk genomineerde inzendingen Docenten & studenten

 

 
Leskaarten voor Kennisnet
Naar boven

Herman Goes van de rk basisschool De Horizon heeft enkele praktische leskaarten gemaakt voor zijn leerlingen. Het is slechts 1 A4-tje groot en bevat praktische opdrachtjes die zelfstandig door de kinderen kunnen worden uitgevoerd. Het zijn allen Word-documentjes.

Opdracht onderbouw Opdracht middenbouw Opdracht midden/bovenbouw


 
Internetworm verspreidt zich snel
Naar boven

Ga naar de website van CleanPortVrijdag 19 november jl. werd voor het eerst melding gemaakt van de worm Sober-J. In een week tijd is deze worm uitgegroeid tot de meest verspreide van dit jaar. Maar liefst 25% van alle e-mails die de afgelopen week zijn verstuurd, bevatte deze nieuwe worm. Aldus het Nederlandse bedrijf CleanPort. Het bedrijf filtert zo'n 120 miljoen e-mails per maand voor ca. 100 bedrijven.
Lees het persbericht van CleanPort...
Lees meer over Sober-J...

 

 
MSN-en populairder dan mobieltje
Naar boven

Ga naar de website van MSN MessengerJongeren - en dus ook veel scholieren - onderhouden hun vriendschappen on-line. Een onderzoek onder 680 scholieren bracht aan het licht dat scholieren circa 15 uur per week op Internet bezig zijn. De meeste tijd daarvan wordt besteed aan het chatten via MSN Messenger. Met dit programma is het mogelijk om een adressenlijst van bekenden samen te stellen. Zodra er één on-line is, is dat te zien. Daarna kunnen er berichten worden uitgewisseld. MSN-en is de laatste twee jaar enorm in populariteit toegenomen. Terwijl nu al 90% van de jongeren dit programma gebruikt, was dat 2 jaar geleden nog maar 30%. Bijna 100% van de ondervraagden beschikte thuis over Internet. Een belangrijke conclusie is dat jongeren MSN-en een belangrijker communicatiemiddel vinden dan hun mobiele telefoon. Het onderzoek werd uitgevoerd door Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO). Het onderzoek is (nog) niet op de site te vinden.

 

 
Veel thuiscomputers hebben spyware
Naar boven

Uit onderzoek door beveiliger Symantec is gebleken dat 75% van de computers die mensen thuis hebben, geïnfecteerd is met spyware. Ongeveer 200 willekeurige Internetgebruikers stuurden een analyse van kwaadaardige programmaatjes die ze na een inventarisatie aantroffen op hun eigen PC. Naast spyware ging het ook om zogenaamde autodialers. Dit zijn programmaatjes die - zonder dat de gebruiker dat weet - automatisch verbinding maken met dure telefoonnummers. En dus zorgen voor een hoge telefoonrekening. Spyware verzamelt informatie van de gebruiker en stuurt die door naar de uitgever. Op die manier worden bijvoorbeeld gegevens verzameld over het surfgedrag of kunnen creditcardgegevens worden gestolen. Het is dus beter om de PC tegen dit soort uitwassen te beschermen. Hoe? In deze rubriek is er al eerder over geschreven.

 

 
NU.nl en Ilse.nl getroffen door Trojaans paard
Naar boven

Zaterdag 20 november zijn de bekende Nederlandse sites Nu.nl en ILSE.nl getroffen door een virus. Kwaadwillenden hebben kans gezien om via de advertenties een code te verspreiden. Naar het zich laat aanzien, raakten alleen gebruikers van oudere versies van de Internet Explorer besmet. Over de omvang van de schade noch over de omvang van de besmetting is nog niets bekend. Lees meer...

 

 
Internet via breedband groeit nog steeds
Naar boven

In het derde kwartaal van 2004 telde Nederland bijna 2,8 miljoen breedbandaansluitingen. Dat is maar liefst 77% meer dan een jaar geleden. ADSL weet de kabel nog steeds te verslaan: ruim 54% surft via deze aansluiting.

 

 
Bill Gates ontvangt 4 miljoen mailtjes per dag(!)
Naar boven

Topman Bill Gates van Microsoft ontvangt per dag ruim 4 miljoen e-mails. Zonder twijfel is hij het grootste slachtoffer van span. Uiteraard leest hij die niet allemaal zelf. Als rijkste man ter wereld kan hij het zich veroorloven om een hele afdeling aan het werk te houden die de goede mails er voor hem uithaalt...

 

 
Handleiding webmail XS4ALL
Naar boven

Ga naar de website van cbs De RankNu de eerste scholen via KPN op gratis internet zijn aangesloten, is er behoefte aan handleidingen. De ICT-coördinator van cbs De rank heeft zo'n dergelijke handleiding voor de webmail van XS4ALL gemaakt. Wellicht is het handig voor uw school? Indien u vragen heeft, kunt u misschien de mensen van De Rank om hulp vragen. Of u meldt zich éénmalig gratis aan op de Basisschool mailinglijst. Daar kunt u ook voor uw vragen terecht.

 

 
Links van ICT op school
Naar boven

Ga naar de links-pagina van ICT op schoolIn deze nieuwsrubriek is er al vaker over geschreven: ICT op school herbergt een schat aan informatie. Maar wist u dat ze ook een heleboel handige links m.b.t. onderwijs en ICT op één pagina hebben gezet? Klik op het logo hiernaast om direct naar deze pagina te gaan.

 

 
Meeste scholen kiezen voor aanbod KPN
Naar boven

Tot 15 november jl. kon er via de site van KPN worden ingeschreven voor gratis Internet voor scholen in het BO en het VO. Er werd massaal gereageerd. Zo'n 8000 van de 11.000 scholen worden vanaf volgend jaar voorzien van snel Internet. Dit gaat via dochteronderneming XS4ALL.

 

 
Google groeit nog steeds
Naar boven

Ga naar de website van Google.De populariteit van zoekmachine Google is nog steeds groeiende. Vrijwel alle Nederlandse Internetters (98%!) hebben er wel eens van gehoord. Het gebruik is het afgelopen halfjaar gestegen tot 74%. Dit is opvallend, omdat begin 2003 de teller op 51% stond. Op meer dan een snelweglengte achterstand komt Ilse met 14%. MSN heeft slechts een aandeel van 3%.

 

 
Spammen lucratief?
Naar boven

In de Verenigde Staten is één van de grootste spammers aller tijden veroordeeld tot een straf van 9 jaar. Jeremy Jaynes verstuurde per dag maar liefst meer dan 10 miljoen e-mails! Dit deed hij m.b.v. 16 supersnelle internetverbindingen. Slechts 1 op de 30.000 mensen reageerden en plaatsten een bestelling. Op deze manier wist hij toch maar liefst 750.000 dollar per maand(!) binnen te halen. Aan kosten was hij zo'n 50.000 dollar per maand kwijt. Dus toch 7 ton per maand, is niet slecht. Gelukkig dacht de rechter daar anders over. Van zijn kapitaal van 24 miljoen kan hij de eerstkomende jaren niet genieten... Zijn zus zat ook in het complot, maar die kwam er genadig vanaf met een boete van slechts 7500 dollar.
Bekijk lijst grootste spammers... (Engels)

 

 
Inschrijving BizzKidz begonnen
Naar boven

Ga naar de website van BizzKidzTot 30 november a.s. kan nog worden ingeschreven voor de BizzKidz Management competitie. De bedoeling van deze competitie is dat leerlingen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met ondernemen. Klik op het logo om meer te lezen en u in te schrijven.

 

 
Workshop Thinkquest voor docenten (gratis)
Naar boven

Ga naar de website van ThinkQuestVolgende week vrijdag 19 november wordt er een workshop Thinkquest voor docenten georganiseerd. Hoe kunt u ThinkQuest inzetten voor uw lessen? Op die vraag zult u tijdens de workshop het antwoord vinden. De workshop vindt plaats in 's-Hertogenbosch op de School voor de Toekomst van 09.00 - 12.30 uur. Het kost u niets! Lees meer...

 

 
Nederland uit top 5
Naar boven

Elk jaar wordt er door het bedrijf IDC een Information Society Index gemaakt. Dit is een ranglijst van landen die het meest gebruik maken van ICT. Nederland is dit jaar voor het eerst uit de top 5. Zweden is de top 5 binnengekomen en Nederland staat nu op de zesde plaats. Lees meer...
Bekijk index... (Engels, even doorklikken)

 

 
Hackers opgepakt
Naar boven

Afgelopen week zijn twee mannen opgepakt die vorige maand enkele regeringssites hadden geblokkeerd, nl. www.regering.nl en www.overheid.nl. De actie werd opgeëist door een kleine hackersgroep. Een 18-jarige verdachte verklaarde op deze manier te protesteren tegen het kabinetsbeleid. Maar liefst 180.000 gekraakte computers werden 'gebruikt' om de sites plat te leggen.

 

 
Dataverlies: niet leuk, maar wel grappig om te lezen...
Naar boven

Het bedrijf Ontrack Data Recovery heeft een top 10 opgesteld van de meest bizarre verhalen over hoe klanten data zijn kwijtgeraakt. De lijst is gebaseerd op ervaringen van medewerkers. "Computerproblemen blijven de belangrijkste oorzaak van dataverlies, maar slordige, eenvoudig te voorkomen fouten, worden heel vaak als oorzaak van dataverlies opgegeven”, zei Adrian Palmer, managing director bij Ontrack Data Recovery. “Data kan verdwijnen ten gevolge van een natuurramp, systeemfout of computervirus, maar menselijke fouten, waaronder ‘geweld tegen computers’, lijkt een toenemend probleem te zijn. De slachtoffers kalmeren echter snel als ze beseffen hoeveel schade ze hebben aangericht. Ze komen dan naar ons met het verzoek ze te helpen de waardevolle data terug te halen.Lees de top 10...

 

 
Extra geld voor onderwijs?
Naar boven

Het extra geld voor het onderwijs dat op Prinsjesdag door het kabinet Balkenende 2 ter beschikking werd gesteld, gaat grotendeels op aan loon- en prijsstijgingen. Dit is de conclusie van het onderzoek 'Per saldo'. Het SBO (Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt) heeft de onderwijsbegroting eens doorgelicht en heeft gezien dat het onderwijs er meer geld bijkrijgt, maar per saldo er op achteruit gaat. Lees meer...

 

 
Stageplanner
Naar boven

De stageplanner is een on-line registratiesysteem waarmee u precies kunt zien waar uw stagiaires zich bevinden. Met slechts enkele muisklikken kunt u stageplaatsen toewijzen, ook geografisch. Het opvragen van stagegegevens zoals persoonsinformatie en stagehistorie is mogelijk. Eduard Gerrits, hoofd beroepspraktijkvorming sector Zorg en Welzijn van ROC Rivor, werkt al enige tijd met de Stageplanner. "De Stageplanner geeft snel inzicht wie waar en wanneer geplaatst is. Het is handig om bij de stagegever op locatie te kunnen inloggen en daar direct gegevens op te roepen en stages toe te wijzen. Het systeem en de kennis zijn bovendien goed overdraagbaar. Het werk is nu minder persoonsafhankelijk." Lees meer...


 
Onderzoek naar Internet in het gezin
Naar boven

De komende weken worden 2000 Nederlanders ondervraagd over hun privé-computergebruik en de invloed van Internet op hun sociale leven. Onderzoeksleider prof. R. Eisinga van de Radboud Universiteit in Nijmegen wil graag weten of Internet verstrekkende gevolgen heeft gehad voor consumptie, communicatie entijdsbesteding van personen. Hierover zijn nog weinig wetenschappelijke gegevens bekend. De Radboud Univiversiteit werkt samen met het ITS (Instituut voor Toegepaste Sociologie).

 

 
Vraag het de leerling
Naar boven

Onder deze titel heeft de Inspectie van het Onderwijs afgelopen voorjaar een pilot gedraaid over hoe de ideeën van leerlingen op scholen meegenomen kunnen worden. Lees meer... De pilot was succesvol en nu is het project overgedragen aan Kennisnet, zodat alle VO-scholen hiermee aan de slag kunnen. Bekijk deelnemende scholen...

 

 
Slim en Safe internetten
Naar boven

Ga naar Its4kidsAgelopen week verscheen er een nieuw boekje: Slim en Safe internetten. Het is bedoeld om kinderen veilig te leren internetten. Het boekje kwam tot stand door samenwerking van Vives Media en stichting De kinderconsument. Vanaf 15 november in de winkel verkrijgbaar, u kunt nu al bestellen via It's4kids.

 

 
Digirapport: iets voor u?
Naar boven

Jeroen Karstens van KBS De Vliedberg in Rotterdam heeft samen met anderen een zogenaamd digirapport ontwikkeld. Jeroen: ""Het Digirapport is ontstaan uit de wens om het schrijven van rapporten te vereenvoudigen en versnellen. De eerste versie, gemaakt door John Demmers van Bs. De Krabbenkooi, gebruikte ik al enige tijd in de eigen klassensituatie en haalde veel werk uit mijn handen, zeker gezien het feit dat ik toen 30 leerlingen in mijn groep had." Jeroen heeft niet de intentie om er geld aan te verdienen: het stelt het gratis aan eenieder ter beschikking. Lees meer...


 
Nederlandse Informatica Olympiade
Naar boven

De NIO wordt jaarlijks in drie ronden gehouden. In de eerste ronde worden leerlingen uitgenodigd om een stel opgaven op te lossen. Hiervoor zijn circa 3 maanden beschikbaar. De problemen mogen alleen of met een groep leerlingen opgelost worden, thuis of op school. Het hoofddoel van de eerste ronde is het stimuleren van interesse voor informatica bij een grote groep leerlingen die wat extra aankunnen. Leerlingen die voldoende punten scoren in de eerste ronde krijgen het Certificaat NIO en worden toegelaten tot de tweede ronde. Die tweede ronde wordt gehouden op een universiteit in maart 2005. De beste 8 tot 15 leerlingen krijgen een scholing. In juli volgend jaar worden de beste 4 leerlingen (waaronder in ieder geval 1 meisje) geselecteerd en die mogen naar de Internationale Informatica Olympiade in Polen. Bekijk opgaven 2004-2005 eerste ronde (PDF)...

 

 
Ouders maken zich zorgen om digitale gegevensoverdracht
Naar boven

Ga naar de website van Ouders OnlineDoor het toenemende gebruik van computers, worden veel leerlinggegevens digitaal opgeslagen. Verontruste ouders op Ouders Online vragen zich af wat daar mee gebeurt, met name de gegevensoverdracht tussen basisscholen en het voortgezet onderwijs. Wat er wettelijk geregeld moet worden, kunt u lezen op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens.
Lees artikel op Ouders Online...

 

 
Internetgebruik is behoorlijk ingeburgerd in Nederland
Naar boven

Ga naar de website van het CBSUit onderzoek door het CBS is gebleken dat in 8 van 10 huishoudens in Nederland een computer staat. Zeven van de tien huishoudens beschikt over een Internetaansluiting. Het Internetwinkelen neemt ook toe. Zo'n 25% van de surfers bestelt wel eens iets via Internet. Lees het onderzoek...

 

 
Laptopgebruikers weten niet wat spyware is
Naar boven

Uit onderzoek blijkt dat 93% van de laptopgebruikers in Europa het gevaar van spyware niet kent. Zo'n 23% denkt te weten wat het is, maar slecht een klein gedeelte (7%) kon aangeven wat onder spyware verstaan wordt. Spyware is een stukje software dat zonder dat de gebruiker dat weet, op de computer wordt gezet. Het programma verzamelt informatie en stuurt dat door naar de makers. Een voorbeeld is het registreren van toetsenbordaanslagen en wachtwoorden. Een kwalijke zaak dus. Gelukkig zijn er programma's die spyware van uw computer kunnen verwijderen. De meest populaire programma's zijn AdAware en SpyBot. Een combinatie van deze twee programma's levert goede resultaten op. Uw webmaster heeft er goede ervaringen mee.

 

 
Oktober 2004
 
ADSL2 komt eraan
Naar boven

Er komt steeds meer behoefte aan steeds snellere Internetverbindingen. De huidige ADSL-lijnen kunnen snelheden tot 8 Megabit aan. Hiervan wordt op dit moment maximaal de helft benut. Dit komt omdat de huidige generatie modems die hogere snelheden nog niet aan kan. Het wachten is dus op nieuwe modems. Diverse providers, zoals Tiscali, Versatel en BbNed zijn al bezig met de voorbereidingen voor ADSL2. Ook KPN is bezig, maar heeft nog geen keuze voor een bepaalde techniek kunnen maken.

 

 
Anti-virus voor 10 euro
Naar boven

Ga naar InformaticaVOFrans Peeters van de bekende website InformaticaVO biedt nu voor 10 euro anti-virussoftware aan. Hij heeft een deal gesloten met TrendMicro. De enige voorwaarde is dat hij 250 stuks afneemt. Het is niet alleen anti-virus voor binnenkomende en uitgaande mail, maar ook anti-spyware en anti-spam. Er zit meteen ook een URL Filter bij en een Firewall. Elke twee uur wordt er gecontroleerd of er updates zijn. De 10 euro geldt voor het eerste jaar, het tweede jaar betaalt u 5 euro. Hij heeft het geïnstalleerd en is er vooralsnog tevreden over. Heeft u belangstelling, stuur dan een mailtje naar Frans Peeters.

 

 
Educatieve software beoordelen
Naar boven

Op de site van ICT op School kunt u kijken wat collega-docenten van educatieve software. Waar liepen de collega's tegenaan en waren ze enthousiast of niet? U kunt ook uw ervaring(en) kwijt. Als u voor 10 november 2004 uw mening geeft, maakt u zelfs kans op leuke prijzen! Ga naar de Programmamatrix...

 

 
Internet Explorer nog steeds het meest gebruikt
Naar boven

De bekende browser Internet Explorer wordt nog steeds het meest gebruikt. Dat is niet zo gek, want die wordt standaard met het besturingssysteem Windows meegeleverd. Bovendien is deze browser in de eigen taal leverbaar. De laatste maanden is de browser FireFox aan een enorme opmars begonnen. Deze browser heeft in korte tijd al 5% van de markt veroverd. Andere browsers zoals Opera en Netscape, zitten rond de 1%. Lees meer... (Duits)

 

 
Google sneller dan Microsoft
Naar boven

Download het programma Desktop SearchDe meeste populaire zoekmachine van dit moment, Google, komt met iets nieuws. De zoekmachine heeft een programmaatje gemaakt waarmee op de eigen computer gemakkelijk naar documenten, e-mails en andere programma's te zoeken is. Volgens Google kan er zelfs in webpagina's gezocht worden, zelfs al u niet on-line bent. Google noemt dit 'Desktop Search'. Het bedrijf is hiermee sneller dan Microsoft die iets dergelijks in zijn volgende besturingsprogramma Longhorn wil opnemen. Maar Longhorn wordt pas in 2006 verwacht. Uw webmaster heeft het programma gedownload en uitgeprobeerd met enkele trefwoorden. Het resultaat is verbluffend en het is supersnel (veel sneller dan de zoekfunctie van Windows). Het programma moet eerst een index maken, maar als dat eenmaal gebeurd is, dan is zoeken een genot geworden. Klik op het logo om het programma te downloaden.

 

 
Enquete over het gebruik van ICT in het VMBO
Naar boven

Klik om de enquete in te vullenHet Expertisecentrum VMBO & ICT onderzoekt het gebruik van ICT bij het leren in het VMBO. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in het didactisch gebruik van internet in de dagelijkse lespraktijk van het VMBO, in de algemene en zeker ook in de beroepsgerichte vakken. Klik op het logo om de enquete in te vullen.


 
Train de trainer
Naar boven

Meld u gratis aanOp woensdag 3 november organiseert Kennisnet een informatiemiddag voor schoolmanagers, ict-coördinatoren en docenten. In het programma Train de trainer volgen één of meer personen in uw school een speciale training in het verspreiden van hun kennis op het gebied van Kennisnet, ICT en verschillende didactische werkvormen. Ze krijgen vaardigheden aangereikt die hen in staat stellen om hun collega’s te trainen in het didactisch toepassen van Kennisnet. En het is gratis! Klik op het logo om u gratis aan te melden. Lees meer...


 
Gratis Internet voor scholen
Naar boven

Lees meer over de onderwijsactieTot 15 november kunt u uw school aanmelden voor gratis breedbandinternet, aldus KPN. Volgens KPN zijn de eerste scholen inmiddels aangesloten en die zijn enthousiast. Het telefoniebedrijf wil op deze manier een bijdrage leveren aan de kenniseconomie in Nederland. Lees meer...

 

 
Geen RSI meer, maar CANS...
Naar boven

Op 6 oktober hebben de verschillende beroepsgroepen uit de medische wereld met elkaar afgesproken dat de term RSI (Repetitive Strain Injury) vervangen dient te worden door CANS (Complaints of Arms, Neck and/or Shoulder). Het is maar dat u het weet...

 

 
COS-awards zijn uitgereikt
Naar boven

Ga naar de website van de COS-awardsAcht jaar geleden werd voor het eerst de 'Computerschool van het jaar-prijs' uitgereikt. De prijs was een initiatief van het tijdschrift Computers op School (COS). Vanaf 2000 werden de COS-awards uitgereikt. Niet alleen scholen kwamen in aanmerking, maar ook personen. Afgelopen 5 oktober werd de prijs voor de Computerschool van het jaar vergeven aan het Hofstad Lyceum te Den Haag. De prijs voor ICT-inspirator van het jaar ging naar Theo Overberg van het Twents Carmel College in Denekamp. Dit jaar was er - bij wijze van uitzondering - een extra prijs. Die ging naar Sjors Berkel van het 2College Noord in Tilburg.

Lees meer op de site van het Hofstad College...
Bekijk foto's van het Twents Carmel College...
Op de website van 2College Noord is helaas nog niets te lezen over winnaar Sjors Berkel.

 

 
Samenwerking helpt
Naar boven

Op dit moment werken meer dan 3.000 scholen samen in meer dan 200 verbanden. Maar hoe te beginnen en waar? Samenwerking heeft tot doel ICT in de klas effectief en efficiënt te gebruiken. Opvallend aan veel samenwerkingsinitiatieven is dat zij zich niet alleen richten op het operationele technische beheer, maar juist ook op de onderwijsinhoudelijke facetten van ICT, zoals educatieve software en deskundigheidsbevordering. Lees meer...

 

 
Digitale pen
Naar boven

Lees meer over de digipen op de site van LogitechAlleen pen en papier zijn nodig om je ideeën op te schrijven. Maar dan wel met een digitale pen en speciaal papier. Wat is de bedoeling? In de digitale pen zit een piepkleine sensor die alle schrijfbewegingen registreert. Via een USB-aansluiting en speciale software, is het mogelijk om de handgeschreven aantekeningen om te zetten naar digitale tekst in bijvoorbeeld Word. Firma Logitech kwam deze week met de tweede versie op de markt.

Lees meer op de site van De Digitale Revolutie...
Lees meer op de site van Logitech...

 

 
Omar Yacoub docent van het Jaar 2004!
Naar boven

Op het Merewade College te Gorinchem was het 5 oktober jl. groot feest. Docent Omar Yacoub is docent van het jaar 2004 geworden. Tijdens Word Teachers Day werd de prijs door onderwijsminister Maria van der Hoeven persoonlijk uitgereikt aan de 40-jarige docent biologie en maatschappijleer. Volgens het juryrapport is Omar een topdocent die school en maatschappij met elkaar verbindt. In het juryrapport staat o.a. het volgende te lezen: 'Omar komt naar voren als een uitstekende pedagoog met oog voor de hetgeen zijn leerlingen beweegt. Daarnaast staat Omar bekend als een perfecte gesprekspartner voor zijn collega´s. Ook zijn manier van lesgeven is bijzonder, met vernieuwende lesvormen haakt hij consequent in op de actualiteit.'
Lees meer over de verkiezing...
Lees het persbericht...(Worddocument)

 

 
Hackers leggen enkele sites van de overheid plat
Naar boven

Sinds dinsdag 5 oktober jl. liggen de sites overheid.nl en regering.nl plat. Systeembeheerders zijn druk bezig de sites weer in de lucht te krijgen, maar tot op heden zonder succes. De groep krakers die zegt hiervoor verantwoordelijk te zijn (0x1fe Crew) heeft aangekondigd dat de aanval zeker tot zaterdag 9 oktober zal duren. De aanval zou een protest zijn tegen het kabinetsbeleid. Ook de sites kabinet.nl en nederland.nl moesten er aan geloven. Ook de mailservers liggen plat met als onprettig gevolg dat de mailadressen met deze URL in het mailadres dus ook niet werken.

 

 
September 2004
 
Website beïnvloeden jongeren
Naar boven

Volgens een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben websites met veel foto's, MP3-bestanden en computerspelletjes invloed op het gedrag van jongeren. Met het onderzoek 'Geniet, maar surf met mate' wilden de onderzoekers een beeld vormen van het effect van websites van alcoholische dranken op het gedrag van jongeren. Lees meer...

 

 
Voor Microsoft telt alleen nog IE voor Windows XP
Naar boven

Nieuwere versies van de Internet Explorer zullen alleen nog geschikt zijn voor Windows XP. Dit is slecht nieuws voor de ca. 200 miljoen mensen op de wereld die deze versie van Windows nog niet hebben. Waarschijnlijk wil Microsoft die mensen een zetje geven om hun besturingssysteem te upgraden dan wel dwingen om het te kopen. Gelukkig zijn er ook nog alternatieve browsers zoals Opera of de recent zeer populaire Firefox.

 

 
Webquest
Naar boven

Ga naar de website van Webquest.Enige dagen geleden zijn de prijzen uitgereikt voor de vier beste Webquests van het studiejaar 2003/2004. De winnaars staken boven de rest uit qua vormgeving, inhoud en leerkrachtondersteuning. Een WebQuest is een educatieve speurtocht voor basisschool-leerlingen naar informatie die op het internet te vinden is. De winnaars ontvangen een prijs van 400 euro. De winnaars zijn:

 

 
Internetverbinding in 2005
Naar boven

Bezoek het Ministerie van OCW.Hoe staat het met de kosten van uw internetverbinding op school? Wat staat er in de begroting van het Ministerie van OCW voor het volgend jaar? Letterlijk staat er: Voor 2005 is binnen de enveloppe € 70 miljoen beschikbaar voor de internetverbinding van het onderwijs. Lees meer...

 

 
HCCnet heeft beste Helpdesk
Naar boven

Volgens een onderzoek van het computertijdschrift Computer!Totaal komt de Helpdesk van HCCnet als het best uit de bus rollen. Het tijdschrift legde aan de helpdesks van 7 verschillende providers 3 problemen voor. De uitslag is:

  1. Bezoek de HCC site.HCCnet
  2. XS4ALL
  3. Tiscali
  4. Speedlinq
  5. Demon
  6. Planet Internet
  7. Wanadoo

 

 
Samen snel op Glas
Naar boven

Samen snel op Glas is een samenwerkingsproject van SURFnet en Kennisnet. Financiële ondersteuning is er vanuit het Ministerie van OCW. Maar wat is het nu? Glasvezel is een verbinding die vele malen sneller is dan kabel of ADSL. Maar hier zit een prijskaartje aan verbonden. Samen Snel op Glas, dat uitgevoerd wordt in samenwerking met Stichting Ict op School, wil bereiken dat binnen drie jaar overal in Nederland voor scholen betaalbare glasvezelaansluitingen worden aangeboden.
Met een hoogwaardige aansluiting kunnen nieuwe op het onderwijs toegesneden internetdiensten - die veel bandbreedte vragen - probleemloos gebruikt worden. In het samenwerkingsverband van SURFnet en Kennisnet worden dergelijke nieuwe internetdiensten samen met het onderwijsveld ontwikkeld. Lees meer...


 
Aanbod van KPN
Naar boven

U heeft er ongetwijfeld over gehoord: gratis Internet voor scholen mag. Wilt u vanaf 2005 een andere ISP? Om er voor te zorgen dat u op tijd bent, moet u zich op tijd aanmelden. Als u er over denkt om op het aanbod in te gaan, bekijk dan deze handleiding (Word document).

 

 
Oppassen met e-mail!
Naar boven

Het schijnt tegenwoordig nogal veel voor te komen: onbetrouwbare lieden op Internet proberen via vertrouwelijk uitziende e-mail uw - betrouwbare - gegevens te verkrijgen. Trap hier niet in! Lees meer...

 

 
Internet Explorer minder in trek
Naar boven

Het marktaandeel van de browser Internet Explorer is licht gedaald ten gunste van enkele kleinere browsers zoals Netscape, Mozilla en Firefox. Toch hoeft Microsoft zich nog niet echt zorgen te maken met een marktaandeel van ruim 93%... Volgens Webwereld stappen ervaren internetters af van de Internet Explorer en gebruiken een alternatief als Firefox. Lees meer...

 

 
Praktijk in Beeld
Naar boven

De Stichting ICT op school heeft een CD met praktijkvoorbeelden van het gebruik van ICT in het PO gemaakt. De reportages zijn verrijkt met geselecteerde internetbronnen, achtergrondinformatie en andere informatiebronnen. De voorbeelden zijn inspirerend en laagdrempelig. Lees meer...

 

 
On line encyclopedie Wikipedia heeft meer dan 1.000.000 artikelen on-line
Naar boven

Ga naar Wikipedia.Een nieuwe mijlpaal voor Wikipedia. De open-source encyclopedie heeft nu meer dan 1 miljoen artikelen on-line staan. Daarmee is deze encyclopedie - vinden de makers zelf - de grootste op internet. Dagelijks worden er meer dan 2500 artikelen toegevoegd. De inhoud is vrij en de bezoeker kan er zelf informatie aan toevoegen. Lees meer...

 

 
ICT Assessmenttool (testversie)
Naar boven

Bij de Stichting ICT op school kunt u via een ICT Assessmenttool eens kijken hoe het er voor staat met uw ICT-kennis en -vaardigheden. Aan de hand van situatiebeschrijvingen wordt uw huidige en toekomstige ICT-profiel in kaart gebracht. Lees meer... Op die pagina kunt u ook de tool uitvoeren.

 

 
Meer info over SP2 voor Windows XP
Naar boven

SP2 voor Windows XP heeft nogal wat stof doen opwaaien. Hieronder ziet u een aantal links waar u meer kunt lezen over dit ingrijpend stukje software.

Waar Wat
De Waarschuwingsdienst Service Pack 2 verbetert de beveiliging
Stichting ICT op school School moet nieuwe WinXP SP2 ook goed testen
ComputerIdee SP2: downloaden of wachten?l
Breekpunt Wat is er nieuw aan de Internet Explorer?
Breekpunt Het beveiligingscentrum van Windows XP
Microsoft Nederland Details over de beschikbaarheid van SP2 voor Windows XP
Microsoft Nederland Microsoft Support Center

 

 
Rendement van ICT
Naar boven

Over de organisatie van ICT-toepassingen in het klaslokaal is een aardig Engels artikel (PDF) verschenen. Als de computervoorzieningen niet in voldoende mate zijn afgestemd op de organisatie in de klas, heeft dit voor de leraar nadelige invloed. Meer onderzoeksresultaten...

 

 
Alternatieven voor PC-privé?
Naar boven

Nu het kabinet Balkenende op vrijdag 27 augustus nogal vrij abrupt de PC-privé regeling heeft afgeschaft, heeft de computerbranche niet stilgezeten. De afschaffing was een zware klap, maar grote spelers op de PC-privémarkt zoals MegaSellers of Dunnet Computers beweren zowel in de fiscale als financiële sfeer voordelen te kunnen bieden. Volgens de directeur van Dunnet is 'het niet zo dat alles wegvalt, alleen zal er wat creatiever gewerkt moeten worden.' Lees meer...

 

 
Glasvezelverbinding?
Naar boven

Ga naar de site van ISP-wijzer.In Amsterdam en Rotterdam wordt al druk gewerkt aan verbindingen via de glasvezel. Als je de berichten moet geloven, zijn de bandbreedte en de mogelijkheden vrijwel oneindig. Maar is glasvezel voor uw school interessant? Bij ISP-wijzer is daarom een artikel verschenen met hierin meer informatie. In de speciale brochure (PDF) is meer te lezen.

 

 
SP 2 voor Windows XP is beschikbaar
Naar boven

Vanaf maandag 6 september is de nieuwste update voor het besturingssysteem Windows XP beschikbaar voor de Nederlandse versie. Vooralsnog hadden volgens de Volkskrant van 6 sept. enkele tienduizenden klanten van een Australische bank problemen. Zij konden geen contact leggen met hun bank. Doordat niet precies vantevoren bekend is wat de 'EHBO-kit' gaat doen op een bepaalde PC, wordt SP2 al vergeleken met Russische roulette... Het Canadese bedrijf AssetMetrix bekeek de gevolgen op enkele tienduizenden computers van 340 bedrijven. Resultaat: Rond de 10% van de computers vertoonde na de update problemen. Ondanks de problemen raadt het bedrijf toch aan om SP2 te installeren 'omdat de geringe nadelen niet tegen de voordelen opwegen'. Lees artikel... (Engels)

Indien u de download te omvangrijk vindt (meer dan 100 mB), dan kan op de website van Microsoft Nederland een CD-rom worden besteld (beschikbaar vanaf 14 september). Ook enkele computerbladen zullen voor de verspreiding zorgen. Enkele computerleveranciers zoals HP raden aan eerst hun websites te raadplegen. Daar is te lezen welke problemen de gebruiker kan tegenkomen en in welke gevallen er eerst andere softwaren geïnstalleerd dient te worden. Uw webmaster gaat vooralsnog niet updaten... (zie ook verderop).

 

 
Try out bij ThinkQuest
Naar boven

In deze rubriek is meerder malen gewezen op de webstrijden van ThinkQuest. Nieuw in deze reeks is de zogenaamde try-out. Leerlingen krijgen gedurende één maand de tijd om een website te bouwen. Er wordt gebruik gemaakt van het programma Websitemaker. Kennis van HTML is bij dit programma niet nodig. Het doel is om deelnemen aan de 'echte' webstrijd gemakkelijker te maken. De deelname kost niets. Vanaf 13 september a.s.

 

 
Juryleden gezocht voor ThinkQuest
Naar boven

Al die websites die voor de webstrijden van ThinkQuest gemaakt worden, moeten worden beoordeeld. U kunt zich als jurylid opgeven. Uiterlijk 15 september a.s. moeten de educatieve websites voor de ThinkQuest Scholier klaar zijn. Daarna worden de sites beoordeeld door een online - en een vakjury. U kunt helpen beoordelen! Lees meer...

 

 
Internet is jarig!
Naar boven

Donderdag 2 september is het precies 35 jaar geleden dat 2 computers op elkaar werden aangesloten via ARPA-net. Dit gebeurde op de UCLA, de University of California. Met een kabeltje van 5m werden een Sigma en een IMP met elkaar verbonden. Het doel was om een nieuwe technische standaard uit te proberen van het Amerikaanse ministerie van defensie. Met die standaard moesten wetenschappers en het leger in staat zijn om snel informatie met elkaar uit te wisselen. Het begin van Internet was er, hoewel de wetenschappers er geen idee van hadden wat ze hadden uitgevonden. Lees meer over de geschiedenis van Internet (Engels).

 

 
In 2006 komt Microsoft met opvolger Windows XP
Naar boven

In tegenstelling tot eerdere berichten, komt Microsoft pas in 2006 op de markt met Longhorn, de opvolger van Windows XP. De eerste testversies worden eind dit jaar verwacht. Microsoft belooft belangrijke vooruitgang op het gebied van prestaties, beveiliging en betrouwbaarheid. De vertraging werd opgelopen doordat de programmeurs van het bedrijf druk waren met Service Pack 2 voor Windows XP.

 

 
Service Pack 2 voor Windows XP: ja of nee?
Naar boven

Komende maandag 6 september is het langverwachte Service Pack 2 voor Windows XP beschikbaar op de Nederlandse pagina van Microsoft. Vanaf deze plaats kunt u het ca. 130 mB grote pakket handmatig downloaden. Vanaf 21 september is het ook beschikbaar via Windows Update op uw computer. Voor diegenen die nog nooit een update hebben gedownload: bereid u voor op een download van ca. 250 mB!

Download de pop-up blokker van GoogleVooralsnog zijn de meningen verdeeld over het installeren van het nieuwste Service Pack. Het pakket bevat een groot aantal maatregelen om binnendringers buiten de deur te houden. 'Dankzij' de extra beveiliging in de Internet Explorer zullen sommige sites niet meer te openen zijn. Door de ingebouwde pop-up blokker, kan de Internet Explorer weigeren een link te volgen zodat u tevergeefs wacht op een venster of vervolgpagina. Uw webmaster houdt het voorlopig bij de (gratis) pop-up blokker van Google. Die werkt prima.

Download Outpost FirewallDe firewall die al - diepverborgen - in Windows XP aanwezig was, wordt naar voren gehaald (Configuratiescherm). Maar de firewall is streng: hij laat bijna niets meer toe en u moet elke keer toestemming geven of er verkeer mag worden doorgelaten. Als u te scheutig bent met toestemmingen verlenen, kan dit resulteren in een 'ouderwets' kwetsbaar XP. Uw webmaster houdt het voorlopig bij de - gratis - firewall van Outpost, die werkt verder goed.

Een groot probleem vormen de programma's die op uw computer staan. De kans is groot dat een aantal programma's het niet meer doet en hier zijn ook programma's van Microsoft zelf bij! Bekijk de lijst van programma's die problemen (kunnen) geven.

Een bron van ergernis was Outlook (Express). Ook dit heeft Microsoft aangepakt. Scripts worden strenger aangepakt en downloads worden geblokkeerd als er sprake is van 'gevaarlijke' extensies als .com, .exe, .pif en .bat. Zelfs plaatjes die in een e-mail zijn opgenomen, worden geblokkeerd.

Uw webmaster gaat vooralsnog niet over tot downloaden van SP2. V.w.b. e-mail heeft uw webmaster een goede tip: ga eerst eens bij uw provider kijken of er e-mail voor u is. Elke provider beschikt over webmail. U kunt inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord die u heeft gekregen. E-mail die u niet bevalt, verwijdert u op de computer van uw provider. Daarna gebruikt u uw e-mailprogramma - zoals Outlook (Express) - om uw post op te halen. Veiliger kan het niet.

 

 
Juli 2004
 
Webmaster met vakantie
Naar boven

Uw webmaster heeft genoeg van de bewolking en de regen en vertrekt naar zonniger oorden. Rond half augustus weer nieuws op deze site. Alle bezoekers een prettige vakantie en veel mooi weer gewenst!

 

 
Internationaal emailproject
Naar boven

Afgelopen schooljaar werd er een internationaal emailproject opgestart voor leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar en hun Nederlandstalige vrienden in het buitenland. De De coördinatie is in handen van de gemeentelijke basischolen van Zemst (GBS De Waterleest Eppegem, GBS De Pimpernel Zemst-Laar en GBS De Regenboog Elewijt) en de Vrije Basisschool Sint-Maarten van Sijsele. Deelnemende scholen kwamen uit België, Duitsland, Griekenland, de VS en Nederland. Bekijk deelnemende scholen. Het project heet de PeeCee-knoeiers. Er werd zelfs een Sony-award mee gewonnen. Lees meer...

 

 
Gratis software bij ICT op school
Naar boven

Bij de stichting ICT op school kan iedere school een gratis softwarepakket bestellen. Alle software is op basis van Open Source Standaard. Het zijn programma's op het gebied van muziek, multimedia, rekenen, wiskunde enz.. Veel van die programma's zijn ook in een Windowsomgeving te gebruiken. Lees meer...

 

 
Olympische Spelen voor kids
Naar boven

Nog ruim een maand en dan gaat het grootste sportevenement ter wereld van start in Athene: de Olympische Spelen. Op Kennisnet is een speciaal gedeelte bestemd voor kinderen over de Olympische Spelen. Op dit gedeelte is veel over de Olympische Spelen te lezen. Bekijk de site...

 

 
Gratis handleiding voor beveiliging Windows XP
Naar boven

Bij het Amerikaanse bedrijf NIST (National Institute of Standards and Technology) is een gratis handleiding te verkrijgen om Windows XP beter te beveiligen. Het document is met name bedoeld voor systeembeheerders die daarin tips krijgen m.b.t. beveiligingsinstellingen. Ook staat er een lijst in van programma's die kunnen helpen met het afschermen van Windows XP. Het doel is om Windows XP als bedrijfssysteem veiliger te maken. Het NIST adviseert wel om eerst alles uitvoerig te testen alvorens alles in de praktijk te brengen. Lees meer... (Engels)

 

 
Juni 2004
 
Even geen Internet Explorer...
Naar boven

Als gevolg van een weeffout in de Internet Explorer lopen miljoenen computergebruikers het risico dat hun computer gekaapt wordt zodra ze het internet opgaan. Veiligheidsexperts raden het gebruik van de Internet Explorer af totdat Microsoft een oplossing voor het probleem heeft gevonden. Volgens onderzoekers zijn georganiseerde bendes bezig met het verbergen van een geheime code op tientallen en waarschijnlijk duizenden websites. Als een surfer zo'n website bezoekt, wordt via het 'lek' - in combinatie met een ander Microsoft pakket - een programma op zijn PC geparkeerd. Dat kan dan bijvoorbeeld de besturing overnemen en vervolgens spam gaan versturen. Getroffen websites zijn o.a. die van grote banken, internetveilingen en prijsvergelijkers. Volgens Microsoft valt een besmette PC te herkennen aan 2 bestanden die op de harde schijf staan: KK32.DLL en SURF.DAT.

 

 
Ook Russen gaan spam te lijf
Naar boven

Na de VS en Europa gaat nu ook Rusland wat doen aan de steeds groeiende hoeveelheden spam. In het Russische parlement, de Doema, wordt binnenkort een wetsvoorstel behandeld dat het versturen van spam strafbaar moet maken. De machtigste partij in de Doema, Verenigd Rusland, is indiener van het voorstel dat kan rekenen op de steun van president Putin. Als het voorstel wordt aangenomen, wat zeer waarschijnlijk is, kunnen spammers rekenen op zware boetes variërend van 100.000 tot 1 miljoen roebel (€ 2.900 tot € 29.000). En dan te bedenken dat het minimumloon 600 roebel is....
Lees meer.... (Engels)

 

 
Bijna de helft werknemers zit nu achter PC
Naar boven

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zit nu 47% van het aantal werknemers in het bedrijfsleven achter een computer. In 1997 lag dit nog op 41%. Er zijn iets meer vrouwen dan mannen die achter een PC werken. Lees publicatie ... (PDF, kijk bij 'Beeldschermwerk blijft toenemen')

 

 
Montessorischool Pallas Athene uit Amersfoort wint ThinkQuest Junior
Naar boven

Tijdens de finale van de webstrijd ThinkQuest Junior, is de website Mythologische dieren van de Montessorischool Pallas Athene uit Amersfoort als winnaar uit de bus gekomen. In het juryrapport staat onder meer: 'Uit de intro, die op verschillende formaten goed te bekijken is, blijkt al dat het een prachtige site is. De site heeft een erg origineel onderwerp. De structuur van de site heeft een goede consistente aanpak. Voor de navigatie is ook een originele sitemap gebruikt. De informatie is zeer leerzaam. Het is ook duidelijk dat de teamleden hun eigen rollen en taken hadden, er is dus echt sprake van teamwork.'

De eerste prijs ging naar de Prof. Dr. Kohnstammschool in Utrecht met hun website over water.
De tweede prijs was voor basisschool 't Palet uit Dinther met hun website over ontdekkingsreizigers.
De Kinderboerderij van de Juliana van Stolbergschool uit St. Maartensdijk was goed voor de derde prijs.

Bekijk alle prijswinnaars...

 

 
Computerpionier Bob Bemer overleden
Naar boven

Bezoek de site van Bob Bemer.Bob Bemer? Bob Bemer is samen met anderen de bedenker van de zogenaamde ASCII-code (American Standard Code for Information Interchange). Ook is hij de bedenker van de 'Escape-toets', een toets waarmee de gebruiker een stap terug kon doen, een programma kon afsluiten of een handeling annuleren. Bob Bemer is 84 jaar geworden.

 
Kinderen beslissen over breedband
Naar boven

Uit onderzoek door onderzoeksbureau MARE blijkt dat kinderen een beslissende rol spelen in de aanschaf van breedbandinternet. In de ogen van de ouders is de opleiding de belangrijkste factor om tot aanschaf van breedband over te gaan. Ook kostenbeheersing en vermindering van stress zijn belangrijke factoren in de beslissing om een breedbandverbinding aan te schaffen. Veel kinderen zijn na schooltijd enkele uren op de computer bezig met het maken van huiswerk, het downloaden van muziek of om te chatten. Lees meer...

 

 
Diploma Veilig Internetgebruik
Naar boven

De Stichting ICT op School is op zoek naar basisscholen die als eerste het examen voor Veilig Internetgebruik willen afnemen. Indien u er voor 3 juli a.s. bij bent, kunt u zelfs gratis deelnemen. Een telefoontje van ca. 3 kwartier is voldoende om uw school aan te melden. De lessen worden geregeld door de Stichting ICT op School en beslaan ca. 8 lesuren. Lees meer...

 

 
Welke school wordt computerschool van het jaar?
Naar boven

Elk jaar wordt er een computerschool van het jaar gekozen. Deze verkiezing wordt georganiseerd door de Stichting Computers op School. Door de jury zijn de volgende scholen genomineerd:

Deze scholen krijgen in september a.s. bezoek door enkele juryleden. De winnaar wordt op 5 oktober 2004 bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Nemo te Amsterdam.

 

 
Spyware tools vergeleken
Naar boven

Het bedrijf Flexbeta heeft een aantal anti-spywareprogramma's met elkaar vergeleken. Uit de test blijkt dat 'eendracht macht maakt'. M.a.w. een combinatie van SpySweeper, AdAware en Spybot S&D geeft de beste resultaten. Lees meer... (Engels).

 

 
Snelheidsrecord
Naar boven

Alles wordt sneller, groter en beter. Zo ook de gegevensoverdracht via Internet. Een Amerikaans telecombedrijf is er in samenwerking met een Zweeds bedrijf in geslaagd om een nieuw snelheidsrecord te vestigen. Zo stuurde men vanuit de VS een bestand van maar liefst 840 megabyte in slechts 27 minuten naar Zweden. Dat is gemiddeld 4,23 gigabit per seconde. Lees meer... (Engels)

 

 
Nu ook meer ruimte bij Hotmail
Naar boven

De strijd om de opslagruimte bij de gratis e-maildiensten is losgebroken. Zoekmachine Google biedt sinds kort een gratis webmaildienst aan. De opslagruimte voor berichten is maar lieft 1 gigabyte, ruim voldoende voor vele duizenden berichten. Kort daarna vergrootte zoekmachine Yahoo zijn opslagruimte van zijn webmail van 4mB tot 100 mB. En nu is Hotmail aan de beurt om zijn opslagruimte te vergroten tot 100 mB. Het is nu via Hotmail ook mogelijk om grote bestanden tot 20 mB mee te sturen. Daar moet echter wel voor worden betaald. Lees meer...

 

 
Steeds meer ADSL-gebruikers
Naar boven

Volgens onderzoeksbureau Heliview is het aantal ADSL-gebruikers met 6% gestegen. Het aantal mensen dat surft via de kabel is min of meer gelijk gebleven. Het onderzoek vond plaats onder 1.000 huishoudens in Nederland. Lees meer...

 

 
Pas op: electronische ansichtkaart is worm!
Naar boven

Rond 14 juni dook een nieuwe variant op van een wormvirus: die zit verstopt in een zogenaamde e-card. Het lijkt alsof de e-card afkomstig is van de Postkaarten.nl, maar dat is niet zo! Wees op uw hoede! U krijgt een uitnodiging voor het bekijken van de ansichtkaart. Na het openen van de bijlage in de e-mail wordt uw computer besmet. Het virus gaat vervolgens op uw pc op zoek naar programma's als firewalls en virusscanners. Deze worden overschreven en zijn daarna onbruikbaar. Uw pc is niet langer beschermd tegen kwaadaardig internetverkeer. Bovendien wordt uw computer gebruikt voor verdere verspreiding van het virus. Om problemen te voorkomen, is het nodig om de laatste update van uw antivirusprogramma te installeren. Controleer vervolgens uw pc op virussen met de virusscanner.
De Nederlandse versie van dit virus herkent u aan de volgende e-mail:
Aan: Eva
Onderwerp: Er staat een eCard voor u klaar!
Bijlage: "postkaarten.nl.link.viewcard.index.phpG4a62.pif"
Lees meer...

 

 
Finale ThinkQuest Junior in Land van Ooit op 25 juni
Naar boven

De finale van de bekende webstrijd van ThinkQuest vindt dit jaar plaats in het Land van Ooit in Drunen. Meer dan 400 teams van 200 scholen deden dit jaar mee. Lees meer...

 

 
Opleiding leraar Informatica niet erkend
Naar boven

Het ministerie van Onderwijs zal de lerarenopleiding Informatica, die door een aantal universiteiten vanaf september aangeboden wordt (als variant op de bestaande bèta-lerarenopleidingen), niet erkennen. De introductie van een erkende lerarenopleiding Informatica zal minstens een jaar vertraging oplopen, omdat het ministerie de opleiding als een nieuwe master beschouwt. Het CODI (Consortium Omscholing Docenten Informatica), tot nu toe verantwoordelijk voor de opleiding, levert in augustus de laatste docenten af. Lees meer...

 

 
Prijs voor beste breedbandtoepassing
Naar boven

Bent u innovatief en goed in het maken van websites? Het Platform Nederland Breed looft een prijs uit van maar liefst € 50.000,00 voor die maatschappelijke organisatie (school, zorginstelling, overheidsorgaan of woningbouwcoöperatie). De inzender bepaalt zelf de vorm van de breedbandtoepassing. Sleutelwoorden zijn maatschappelijk rendement, brede toepasbaarheid en schaalbaarheid. Uw inzending dient voor 1 november 2004 binnen te zijn. Bekijk de spelregels...(PDF).

 

 
Twee lekken in Internet Explorer
Naar boven

Zestig jaar na D-day is melding gemaakt van 2 ernstige lekken in Internet Explorer. Microsoft bracht dit nieuws pas vier dagen later naar buiten. Microsoft werkt hard aan een patch, maar een oplossing is er nog niet. U kunt tijdelijk gebruik maken van een andere browser, zoals het gratis Opera. Op Waarschuwingsdienst.nl kunt u meer lezen over veilig surfen en over veiliger gebruik van Outlook Express.

 

 
Breedbandinternetters ontevreden
Naar boven

Uit onderzoek door het onafhankelijke bureau IPing onder 500 internetters is gebleken dat die zeer ontevreden zijn met hun verbinding. Ruim driekwart van de ondervraagden vindt dat ze teveel betaalt voor het abonnement en meer dan de helft vindt dat de Helpdesk niet goed helpt. Dan is eenderde deel niet tevreden over de downloadsnelheid (terwijl een aantal providers die onlangs nog heeft verhoogd). Lees meer...

 

 
Printen is duur
Naar boven

Printers zijn niet zo duur. De kosten van de cartridges echter wel, zeker als u die van de fabrikant aanschaft. Het computerblad ComputerIdee heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn onthutsend. Over een periode van anderhalf jaar blijkt een printer maar liefst € 1725,00 te kosten (aanschafprijs 'slechts' € 65,00)! Het tijdschrift is hierbij uitgegaan van het afdrukken van 10 zwartwit- en 30 kleurenafdrukken per week. Dure printers blijken op de lange duur goedkoper te zijn dan goedkope printers.

 

 
Spyware blijft lastig
Naar boven

Spyware is een verzamelnaam voor programmaatjes die stiekem op uw computer worden gezet als u een bepaalde website bezoekt of programma's downloadt. Spyware kan er o.a. voor zorgen dat uw opstartpagina van de Internet Explorer elke dag anders is, u wordt bestookt met pop-up vensters of dat zoekopdrachten verkeerd worden weergegeven. Volgens Peter v.d. Wel, directeur van de Safe Internet Foundation in Amsterdam gaat 40% van de klachten die zij binnenkrijgen over spyware. Peter: "Vermoedelijk neemt het aantal spywareprogramma's toe omdat spammers hun toevlucht zoeken tot andere middelen omdat dit per 1 juni verboden is. Ook de groei van het aantal breedbandverbindingen is van invloed. Mensen plukken steeds meer software van Internet." Peter pleit voor een verbod, maar Nederland alleen kan niets uitrichten. Het zou internationaal aangepakt moeten worden. In de VS, waar de meeste spyware vandaan komt, zijn wetten tegen spyware in voorbereiding. Nu ook in een PC van de Senaatscommissie voor Consumentenzaken 200 'spionnen' waren ontdekt, is de politiek wakker geworden...

 

 
Hoe zag een website er vroeger uit?
Naar boven

Websites zijn continue aan het veranderen. Daarom is het wel eens aardig om terug te gaan in de tijd. Met de Internet Archive WayBack machine is dit mogelijk. Het enige dat u hoeft te doen, is het intypen van een bepaald Internetadres en op de knop Take me back te klikken. Na even wachten, ziet u dan een menu met zoekresultaten. Klik op een resultaat en u ziet hoe de website er vroeger uitzag. Een vergelijkbare site is Zapmeta.

 

 
Uw innovatie is geld waard!
Naar boven

Is uw school innovatief , vervult uw school een pioniersfunctie en is uw school v.w.b. de resultaten een voorbeeld voor andere scholen? Dan kunt u subsidie krijgen voor maximaal 300.00 euro! Scholen kunnen tot 1 september 2004 een projectaanvraag indienen bij SenterNovem. De beleidsregel is bedoeld voor projecten waarin het leren van de leerling centraal staat. Lees meer...

 

 
Les in veilig internetten
Naar boven

Vanaf komend schooljaar krijgen kinderen in de laatste jaren van het basisonderwijs les in veilig internetten. Initiatiefnemer is het Ministerie van Economische Zaken dat daarvoor een speciaal lespakket heeft ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Kinderconsument en de Stichting ICT op school. Het project heet 'Diploma Veilig Internet'. Lees meer...

 

 
Supersnel internet nu ook beschikbaar voor BO en VO
Naar boven

Surfnet verzorgt supersnel internet voor het hoger onderwijs. Sinds 1 mei is dit ook beschikbaar voor het BO en VO. Volgens Surfnet is dit cruciaal voor het optimaal gebruiken van nieuwe educatieve diensten zoals digitale TV en educatieve computerspellen. Lees meer...

 

 
Volksverhalen op internet
Naar boven

Ruim 31.000 volksverhalen zijn verzameld de Verhalenbank. Verhalen variëren van sprookjes zoals Roodkapje tot Broodje Aap-verhalen. Zondag 6 juni worden er op 168 plaatsen in Nederland verhalen verteld tijdens de eerste nationale verteldag. De verhalen werden verzameld door het Meertens Instituut. In de enorme database zijn meerdere versies van verhalen opgenomen omdat verhalen in vroeger tijden anders werden verteld dan nu. Overigens blijkt dat Roodkapje het populairste verhaal is...

 

 
Microsoft is eigenaar van de 'dubbelklik'
Naar boven

Een bijzonder patent is toegewezen aan softwaregigant Microsoft. Het patent is toegewezen door het US Patents & Trademark Office. Dubbelklikken is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Maar toch zijn er 2 bedenkers en wel de heren Charlton E. Lui en Jeffrey R. Blum van Microsoft. Bekijk patent (Engels).

 

 
Kennisnet boekt nieuw record
Naar boven

Kennisnet.nl boekte eind mei een nieuw bezoekersrecord, ruim 730.000. Zij bezochten in totaal meer dan 11 miljoen pagina's. De oorzaak voor het nieuwe record wordt veroorzaakt door de examentijd en door ThinkQuest, de webstrijd voor scholen.

 

 
April/mei 2004
 

Uw webmaster is verhuisd. Het behangen, schilderen, zagen, boren en andere klussen is nu achter de rug en kan hij weer eens op tijd naar bed. Vanaf juni weer nieuws op deze pagina.

 

 
Maart 2004
 
Docent van het jaar
Naar boven

Iedere leerling of docent kan zijn of haar favoriete docent opgeven voor de Docent van het Jaar Verkiezing 2004. Het radioprogramma Buzz (NCRV) organiseert deze verkiezing samen met Scholieren.com. Iedere zondagavond komt een populaire docent aan het woord op 3FM. Op 18 april is de finale waarin ook de didactische kwaliteiten van de docenten getoetst zal worden. De winnaar gaat met een iPod-speler en een wisselbeker naar huis.

 

 
Juryleden gezocht
Naar boven

ThinkQuest Junior zoekt juryleden voor de beoordeling van de sites die gemaakt zijn door basisschoolleerlingen. Ruim 400 teams van 210 basisscholen doen dit jaar mee om een educatieve, originele en interactieve website te maken. Vanaf 22 april a.s. moeten alle ingezonden websites worden beoordeeld. U beoordeelt 4 websites (meer mag ook). Om on-line te kunnen jureren dient u te beschikken over een internetaansluiting en een e-mailadres. Na aanmelding ontvangt u een gebruikersnaam en wachtwoord. Aanmelden.

 

 
BizzKidz Management Competitie
Naar boven

In de eerste week van april (5-8) worden er in het hele land gratis kennismakingsworkshops gehouden voor de Bizzkids Management Competitie. Dit is een internetcompetitie waarin teams van leerlingen het management vormen van een fictieve onderneming. Tweehonderd docenten gebruiken BizzKidz als sectorwerkstuk in het VMBO en als praktische opdracht in de bovenbouw van het HAVO, VWO en het MBO.

 

 
Hoeveelheid digitale gegevens per jaar
Naar boven

Uit onderzoek van Imation, maken van verwisselbare opslagmedia, is gebleken dat één persoon gemiddeld 333 megaByte aan gegevens produceert. Over de gehele wereldbevolking gemeten, is dat 2 exaByte per jaar. Exabyte? Daarvoor zijn ongeveer 1 miljard diskettes nodig, een stapeltje van 4.000.000 kilometer. De meeste opslagruimte wordt overigens ingenomen door foto's (2 mB in hoge resolutie), video-opnamen (10 mB voor een minuut) en een lichaamsscan (20 mB). Daarbij steken de tekstdocumenten maar schril af. Een tekst van 320 pagina's is goed voor circa 1 mB....

 

 
Harde schijf van Toshiba in Guinness Book
Naar boven

De Japanse firma Toshiba heeft de kleinste harde schijf ter wereld geproduceerd. Hoe groot is die dan wel niet? Wel, hij is kleiner dan een luciferdoosje en er past maar lieft 4 gB aan informatie op. Voor het eind van dit jaar verwacht het bedrijf de harde schijf in productie te kunnen nemen. Zijn iets grotere broertje wordt o.a. geleverd aan Apple die hem gebruikt voor de iPod.

 

 
Weten ouders wat hun kinderen doen op Internet?
Naar boven

Ouders blijken zich in grote mate zorgen te maken over wat kinderen uitvoeren op Internet. Ze zijn vaak zeer betrokken bij wat hun kinderen doen m.b.t. Internet (zorgen o.a. voor firewalls en virusscanners). Uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van Planet Internet blijkt dat bijna de helft van de ouders behoefte heeft aan meer informatie. Lees het onderzoek.

 

 
Kranten op Internet steeds populairder
Naar boven

De Nederlandse kranten mogen op steeds meer bezoekers rekenen. Uit een inventarisatie van Webwereld blijkt dat in januari 2004 de Telegraaf ruim 3 miljoen unieke bezoekers heeft geteld. Dit is een stijging van ca. 20% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Grote verliezer was het Algemeen Dagblad dat het aantal bezoekers met 400.000 zag dalen. Opvallend is dat vrijwel alle dagbladen een verplichte registratie hebben ingevoerd als surfers wat meer willen weten over een bepaald onderwerp. Toch daalde het bezoek bij het AD en konden NRC Handelsblad en de Volkskrant een stijging noteren. Lees meer...

 

 
Reclame via Internet: stijging van 25%
Naar boven

Volgens de Nederlandse tak van het IAB (Interactive Advertising Bureau) spendeerden adverteerders in 2003 bijna 40 miljoen euro aan reclame. Dat is een stijging van 25% en volgens het bureau is de rek er nog lang niet uit. Lees het rapport (PDF).

 

 
Internetprovider XS4ALL mag spam weren
Naar boven

Volgens een uitspraak van de Hoge Raad van 12 maart j.l., mag Internetprovider XS4ALL zijn diensten weigeren aan spammers (verspreiden van ongewenste reclame op Internet). Volgens het hoogste rechtscollege van Nederland wegen de exclusieve rechten op computer- en transmissiecapaciteit zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting. Er staat nu spamwetgeving op stapel die het verbieden naar privé-adressen verbiedt, maar niet naar zakelijke. Lees meer...

 

 
Toch gratis Internet voor scholen
Naar boven

KPN mag toch gratis Internet aanbieden. Vorig jaar ontstond hierover grote commotie omdat door het gratis aanbieden alle providers in één klap buitenspel gezet werden. In een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag staat dat KPN scholen gratis Internet via breedband mag aanbieden. Dat is opmerkelijk omdat de rechtbank in een eerdere uitspraak oordeelde dat dit niet mocht. KPN is uiteraard zeer verheugd en wil de scholen een contract voor drie jaar aanbieden via XS4ALL (een dochteronderneming van KPN).

 

 
ANWB populairste reissite
Naar boven

Volgens onderzoeksbureau Nielsen Netratings is de ANWB is januari 2004 de populairste reissite geweest. Afgelopen januari werden de Nederlandse reissites door ruim 2 miljoen mensen bezocht. De ANWB stok met ruim 3/4 miljoen bezoekers hier met kop en schouders boven uit. Goede tweede was Thomas Cook met ruim een half miljoen bezoekers. Lees meer...

 

 
Google blijft de beste
Naar boven

Volgens onderzoek van de Consumentenbond steekt de zoekmachine Google met kop en schouders uit boven andere zoekmachines. De zoekmachines Track, Voelspriet en Vivisimo kwamen goed uit de test. Die zijn volgens de Consumentenbond snel, geven voldoende zoekresultaten in alle categorieën en hebben niet te veel of helemaal geen reclame op hun site. De zoekmachine Zoek scoorde het slechtst. De volledige test is te lezen in het nieuwste nummer van de Digitale Consument. Lees meer...


 
Verkoop via Internet stijgt nog steeds
Naar boven

In Nederland is de verkoop via Internet in 2003 gestegen met 32% t.o.v. van 2002. Dit blijkt uit onderzoek van Blauw Research en Thuiswinkel. Er waren niet alleen meer kopers, maar ze gaven ook nog eens meer per persoon uit (364 euro, dat is 46 euro meer dan in 2002). Lees meer...

 

 
Bijna helft inwoners VS is interactief op Internet
Naar boven

Zo'n 44% van de Amerikaanse bevolking is interactief met Internet bezig, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse instituut Pew Internet & American Life. Hiermee wordt bedoeld het discussiëren in nieuwsgroepen, het plaatsen van foto's, het bijhouden van weblogs e.d. Het gaat in totaal om zo'n ruim 53 miljoen mensen. Lees het rapport (PDF-formaat).

 

 
Vraag het aan Al@din
Naar boven

Al@din is een nieuwe dienst van de Nederlandse bibliotheken. U kunt hier een vraag stellen en u krijgt antwoord op het door u opgegeven e-mailadres. U kunt allerlei vragen stellen, behalve vragen over zaken als het verlengen of reserveren van materialen bij uw eigen bibliotheek, vragen naar medisch of juridisch advies en vragen over uw computer of software. Lees meer...

 

 
Nederland 5e op spam ranglijst...
Naar boven

Volgens het Britse onderzoeksbureau Sophos staat Nederland op de 5e plaats als het gaat om spamverspreiders. Met zo'n 2% valt Nederland in het niet bij de VS (ruim 56%). Lees meer over de 'dirty dozen'...

 

 
Kabinet wil strengere maatregelen tegen computercriminaliteit
Naar boven

Virusmakers, hackers en andere luitjes die opzettelijk websites platleggen, lopen het risico in de gevangenis te belanden als ze gepakt worden. Volgens de plannen van het kabinet, krijgen politie en justitie meer bevoegdheden. Het OM kan bij Internetaanbieders logbestanden opvragen. Ook kan het OM de opdracht geven om het Internetverkeer van een verdachte te registreren.

 

 
Ouderen breken door
Naar boven

Uit onderzoek van Trendbox blijkt dat 25% van de 65-plussers minimaal 1x per week op Internet vertoeft. In 2003 was dat nog maar 13%. Lees meer...

 

 
Staat uw e-mailadres op een spam-CD?
Naar boven

Er zijn zogenaamde spam CD's in omloop met daarop miljoenen e-mailadressen. Het computertijdschrift PC-Active kocht er (illegaal) 6. U kunt op de website controleren of uw e-mailadres op een spam CD voorkomt. Helaas kunt u hier niets aan doen. Lees meer...

 

 
Wat gaat er met het ICT-onderwijs gebeuren?
Naar boven

Discussieer mee op de website van het Ministerie van Onderwijs over de rol van ICT in het onderwijs. U kunt meediscussiëren over het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.

 

 
Februari 2004
 
Computeragressie
Naar boven

Het schijnt veel voor te komen: schelden en slaan tegen de computer als iets niet lukt. Er is nu onderzoek naar gedaan door de Duitse sociologe Marleen Brinks. In het AD stond een interview met haar. Daar zegt ze onder andere het volgende: "Veel gebruikers zien een computer als een leven wezen met een ziel en bovendien voelen ze zich vaak machteloos achter een pc. In mijn onderzoek gaven mensen vaak aan dat ze een soort persoonlijke relatie hebben met hun pc. Als die dan niet doet wat zij willen, komen er wraakgevoelens naar boven. Ze zien de computer als een wezen met een eigen wil. De computer is het enige apparaat waarmee de mens een interactie aangaat. Niemand zal ooit een woord zeggen tegen een strijkijzer, dvd-speler of afwasmachine". Lees het volledige onderzoek (PDF, Duits) of lees het interview (wel eerst kosteloos aanmelden).

 

 
Nieuw virus verspreidt zich snel
Naar boven

Het nieuwe virus Netsky.B verspreidt zich snel. Internetproviders Chello en Wanadoo hebben al veel last van dit e-mailvirus. Beide providers onderscheppen veel besmette e-mails. Het virus zou niet schadelijk zijn laat zich makkelijk verwijderen. Bij virusbestrijder Symantec kan een removal tool worden opgehaald.

 

 
Einde van de pop-up?
Naar boven

Na spam en virussen zijn pop-ups (kleine vensters met meestal reclame) het meest irritant voor de surfer. Tussen augustus en oktober 2003 kregen de Internetters er bijna 20 miljard(!!) voor hun kiezen. Dat is althans een schatting van het meetbureau Nielsen Netratings. De populaire portal MSN heeft met onmiddellijke reclame via pop-ups stopgezet. Eind maart stopt WebAds met pop-ups (website is niet (meer) bereikbaar). Voor de zomer wordt de nieuwe versie van Internet Explorer verwacht met ingebouwde pop-up stopper. Sinds kort heeft zoekmachine Google een pop-up stopper in zijn zoekwerkbalk ingebouwd die gratis van de website is te downloaden. Maar de adverteerders hebben een nieuw wapen gevonden: de ScreenAd. Dat is een filmpje dat over de webpagina blijft zweven totdat het is afgelopen. Het vervelende voor de surfer is dat het vrijwel niet te stoppen is, omdat het gebruik maakt van populaire technieken als Flash en Dynamic HTML. Indien de surfer deze technieken uit de browser haalt, werken vele webpagina's niet goed meer...

 

 
ThinkQuest
Naar boven

ThinkQuest organiseert als jaren dé webstrijden van het jaar. Op 20 maart a.s. organiseert ThinkQuest weer een dag hoe e.e.a. aan te pakken, dus wat er bij komt kijken bij het meedoen en hoe u het binnen uw school kunt organiseren. Na 1 maart kan iedereen inschrijven, daarvoor alleen JuniorCoaches die al ingeschreven staan.

 

 
Microsoft waarschuwt voor ernstig lek in Windows
Naar boven

Microsoft waarschuwde woensdag 11 feb. voor een ernstig lek in Windows. Hierdoor kunnen hackers controle krijgen over uw PC. Het lek heeft invloed op veel functies en Windows en aanverwante software, o.a. p2p-programma's en software die gebruik maakt van digitale certificaten. Het lek is sinds juli 2003 al bekend en is ontdekt door beveiligingsbedrijf eEye Digital Security. In de tussenliggende tijd heeft Microsoft aan een oplossing gewerkt. Bewust werd dit lek stilgehouden om hackers geen kans te geven. Volgens T. Welling van het anti-virusbedrijf Symantec is de kans 'aannemelijk' dat hackers of virusschrijvers gebruik gaan maken van het lek. Lees meer... of download de patch.

 

 
Nieuwste versie MyDoom virus maakt opsporen maker moeilijk
Naar boven

Deze versie van dit 'supervirus' (ook wel bekend als DoomJuice.A) is gemaakt met de bedoeling de sporen van de maker uit te wissen. Dit beweert de Britse virusbestrijder Sophos. Woordvoerder Graham Cluley: "Als hij zijn code via het net op onschuldige computers zet in een poging om zich te verschuilen, is hij nog sneakier dan de gemiddelde virusschrijver." Lees meer...


 
Hoge boetes voor spammers uit Zuid-Korea
Naar boven

Maar liefst 25 spammers hebben boetes opgelegd gekregen tussen 680 en 4.750 euro meldt the Korea Times. Voor het eerst kregen spammers een boete opgelegd. De boetes zijn uitgedeeld door de FTC (Fair Trade Commission). Lees meer...

 

 
Schade in Nederland door MyDoom virus valt mee
Naar boven

Volgens een onderzoek van KPMG en de Universiteit van Amsterdam heeft het MyDoom virus in Nederland nauwelijks schade aangericht. Het grootste schadebedrag dat naar voren kwam, bedroeg 24.000 euro. Het onderzoek werd gehouden onder technologiespecialisten van middelgrote en grote bedrijven en instanties. Hieruit blijkt, volgens de onderzoekers, dat Nederlandse bedrijven goed beveiligd zijn tegen virussen. Lees meer...

 

 
ADSL verslaat kabel
Naar boven

Eind 2003 waren er meer ADSL-aansluitingen dan kabelaansluitingen. In december vorig jaar waren in Nederland 951.000 huishoudens via ADSL met Internet verbonden, 11.000 meer dan de kabel. Het aantal ADSL-aansluitingen is in 2003 verdubbeld, terwijl het aantal kabelaansluitingen een stijging van 25% liet zien. Lees meer...

 

 
Google heeft meeste impact
Naar boven

Zoekmachine Google heeft volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Interbrand de meeste impact als het gaat om bekendheid als merknaam. In een internetpeiling vroeg het bureau ruim 4000 mensen 5 merken op te noemen die de afgelopen 5 jaar het meeste impact op hen hadden gehad. Google werd door de ondervraagden het meest genoemd. Opvallend hierbij is dat Google vorig jaar ook al bovenaan stond. Lees meer...

 

 
Microsoft slaat virusaanval af
Naar boven

Het virus MyDoom B heeft de Internetsite van Microsoft niet plat kunnen leggen zoals de bedoeling was. Net als SCO, heeft Microsoft voor noodgevallen een alternatieve website geopend.

 

 
Spam maakt meer kapot dan je lief is
Naar boven

Spam, ongewenste reclame op Internet, neemt nog steeds in omvang toe. Niet alleen de consumenten zijn het slachtoffer, maar ook de aanbieders van bona fide reclame, nieuwsbrieven etc. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Jupiter Research heeft uitgerekend dan 17% van legitieme reclameboodschappen niet door de spamfilters van de providers zijn gekomen. Naar schatting heeft dit een schadepost van ongeveer 230 miljoen dollar opgeleverd. Hoe zit het in Nederland? Volgens Jan-Willem des Tombe van EMMA-NL 'kun je er vergif op innemen dat het ook in Nederland voorkomt. Nederlandse providers gebruiken dezelfde spamfilters als de Amerikanen.'.

 

 
Microsoft looft beloning uit voor het vinden van maker MyDoom-virus
Naar boven

Softwarereus Microsoft heeft een beloning van maar liefst 250.000 dollar uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de maker van het MyDoom-virus. Het virus bestaat in 2 varianten: variant B is een worm die op 3 februari a.s. een aanval gaat uitvoeren op de website van Microsoft. Volgens woordvoerder Brad Smith van Microsoft is dit een criminele aanval: "Het is bedoeld om computergebruikers te verstoren, maar ook om antivirusprogramma's uit te schakelen die juist zouden moeten helpen." Variant A gaat een zogenaamde DoS-aanval (Denial of Service, hierbij worden vanaf een groot aantal computers valse verzoeken om informatie verstuurd naar een website. Dit maakt de internetpagina's onbereikbaar voor bezoekers.) uitvoeren op SCO.com. De website is sinds zondagochtend 1 feb. onbereikbaar. Ook SCO heeft een beloning van een kwart miljoen dollar uitgeloofd die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de maker van het virus. Mydoom vermenigvuldigt zich momenteel wereldwijd razendsnel via het e-mailverkeer. Volgens computerbeveiliger Network Associates is een op de tien e-mails besmet. Het wormvirus kan zich ook verspreiden via uitruilprogramma's op internet als Kazaa. In Nederland veroorzaakt Mydoom voornamelijk overlast en vertraagt het e-mailverkeer.

 

 
Januari 2004
 
David Bradley met pensioen
Naar boven

David Bradley? U zult hem vast niet kennen, maar zijn vinding wel. Hij bedacht in 1980 de combinatie Control + Alt + Delete om vastgelopen computers weer aan de praat te krijgen. David behoorde tot een team van 12 ingenieurs dat in 1980 de eerste personal computer afleverde. Maar dat apparaat was geen toonbeeld van stabiliteit. De enige optie bij vastlopen was om de PC uit en weer aan te zetten. Men dacht toen dat de PC daarvan snel zou slijten. David bedacht een eenvoudige 'warme start' in 5 minuten. Hij had nooit gedacht dat het een internationaal symbool zou worden. Dit was pas het geval nadat Microsoft zijn vondst had opgenomen in Windows. 'Ik vond het uit, maar Bill Gates maakte Ctrl + Alt + Delete wereldberoemd,' zei hij op een feestje ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de PC. Gates kon daar toen niet om lachen...

 

 
MyDoom' breekt record
Naar boven

Dit nieuwe virus verspreidt zich razendsnel via e-mail, op 27 jan. waren er al meer dan 100.000 computers besmet geraakt. Volgens het Amerikaanse bedrijf MessageLabs breekt 'MyDoom' alle records: 1 op 12 e-mails is besmet. Het vorige record stond op naam van Sobig met 1 op 17 besmette e-mails. Dinsdag 27 jan. alleen al hield de de Amsterdamse provider XS4all meer dan 37.000 e-mails met virussen tegen. Het virus wordt actief als het bijgesloten bestand wordt geopend. Lees meer...

 

 
Kinderen en veilig Internet
Naar boven

Het ministerie van EZ organiseert een wedstrijd rond het thema 'kinderen en veilig internetten'. Deze wedstrijd vindt plaats in het kader van de eerste Europese Dag voor Internetveiligheid op 6 februari a.s. Leerlingen kunnen hun kijk op veilig Internetten laten zien. Dit kan in de vorm van een opstel, tekening, verhaal of een ervaring. Lees meer op SurfopSafe.

 

 
De 'zoek top-10 over 2003' volgens Yahoo
Naar boven

Zoekmachine Yahoo heeft in december vorig jaar geïnventariseerd op welke woorden het meest gezocht werd. Op nr. 1 staat Kazaa gevolgd door Harry Potter. Bekijk de top 10...

 

 
Docenten willen computerprogramma's voor zelfstandig werken
Naar boven

Leraren in het primair en voortgezet onderwijs willen vooral meer educatieve programma’s waarmee leerlingen zelfstandig kunnen werken. Behoefte aan extra computers of directe deskundige hulp bij haperen van het netwerk is minder geworden vergeleken met 2001. Lees meer...

 

 
Onderzoek naar rol van ICT in onderwijs van de toekomst
Naar boven

De Universiteit van Utrecht komt in een onderzoek naar het 'onderwijs van de toekomst' tot de conclusie dat ICT daarin een grote rol kan hebben. Lees meer...

 

 
Gratis school-websitesysteem
Naar boven

De nieuwe versie van het in opdracht van OBS RosaBoekdrukker ontwikkelde school-CMS is gratis beschikbaar. In de nieuwe versie kunnen o.a. leerlingen snel zelf webpagina's maken, zijn delen van de site af te schermen met een wachtwoord en zijn vele verbeteringen doorgevoerd die het beheer van de site makkelijker maken. Lees meer...

 

 
Provider blokkeert 500 miljard spam-mails
Naar boven

De Amerikaanse provider America Online heeft in 2003 een recordaantal van 500 miljard spamberichten tegengehouden. Dat komt neer op 40 berichten per gebruiker per dag!

 

 
Senioren surfen op safe
Naar boven

De oudere surfers onder ons hebben veiligheidsmaatregelen getroffen om problemen te voorkomen. Maar liefst 96% heeft anti-virusprogrammatuur geïnstalleerd en de helft heeft een firewall op de PC staan.

 

 
Geschiedenis van Internet
Naar boven

Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Internet. Deze Engelstalige site geeft meer informatie, maar de archieven zijn (nog) niet toegankelijk. Lees meer...

 

 
Top 20 populaire sites
Naar boven

Bureau Multiscope stelt elk jaar een top 20 samen van Nederlandse websites. Trend: opkomst van sites als Marktplaats en E-bay. Bekende sites zoals Google en de NS blijven het goed doen. Lees meer...

 

 
Nederlands kopen steeds meer via Internet
Naar boven

Vooralsnog is er van een recessie op het kopen via Internet geen sprake. Werd er in 1998 nog voor 41 miljoen euro gekocht, dat was in 2001 al gestegen tot maar liefst 937 miljoen euro. De verwachting is dat er in 2003 voor meer dan één miljard euro gekocht zal worden omdat alleen al in de eerste zes maanden er een omzet van 575 miljoen euro was geboekt. Dit is een stijging van 36% t.o.v. het eerste halfjaar van 2002. Lees meer...

 

 
De Digitale Stad bestaat 10 jaar
Naar boven

Deze maand is het 10 jaar geleden dat DDS en XS4All particulieren lieten kennismaken met Internet. Toen bood DDS al aan om eigen homepages te bouwen. Lees meer...

 

 
Nederland tweede
Naar boven

In 1989 werd Nederland als tweede land aangesloten op Internet. E-mail was de belangrijkste toepassing.

 

 
DVD's onbetrouwbaar
Naar boven

Volgens een test van het computerweekblad PCM is het bedroevend gesteld met de kwaliteit van beschrijfbare DVD-schijfjes. Zeker de onbekende merken komen er bekaaid af. In totaal zijn meer dan 20 verschillende merken getest.

 

 
Google
Naar boven

Uit onderzoek van OneStat blijkt dat Google wereldwijd nog immer de meest populaire zoekmachine op Internet is. Met maar liefst 56,1% heeft deze zoekmachine meer dan een straatlengte voorsprong op Yahoo (21,5%).

 

 
Webverkoop
Naar boven

Van alle honderd bezoekers aan een webshop, gaan tussen de 5 - 10 mensen daadwerkelijk tot aankoop over.
Bron: WebWereld

 

 
Windows Longhorn
Naar boven

In Maleisië was het al mogelijk om een (illegale) kopie van een bèta-versie van dit nieuwe besturingssysteem (opvolger van Windows XP) te kopen voor de lieve som van 2(!) euro....